28 Ekim 2011 Cuma

İnsanların ayırıcı özelliklerinde “Kavram - Tanım” Çatışması


Kavram adı ile sunulan ama aslında kader sonucu sahip ya da mensup olunan ayırıcı niteliklerin(ırk, kavim, soy...) sıralanmasını en önde bulunarak başlatan varlık sıfatlarını diğer özelliklere atfedilen sıfatların üzerinde bir değerle tanımak, doğasını özel addeden insanların felah etmede cebre uğrayacağı bir yanılgıdır. Bu insanların anlama ya da kabul etme sürecindeki durumun doğru olduğu önalgısını yansıttığı dış gözlemciler bir diğer yanılgıyla hatanın iletişim sürecinde başladığını zannetmekteler.

Bu aşamada din savunucusu ve Siyonist kavramları arasındaki farkı incelemek geçerli bir örnek ve doğru bir hamle olacaktır. Bir siyonist kendini din savunucusu olarak tanımlar, bir Müslüman teröristin kendini din savaşçısı anlamında kullanılan “mücahit” terimiyle adlandırması gibi. Bu tarz din savunucularına yönelik yapılan bir araştırmada deney için seçilen herhangi birine insanların inandıkları dinin onların iradesi dışında seçildiğini(cinsiyet ya da etnik köken gibi) hayal etmelerini ve yine bu varsayıma bağlı olarak kendi dinlerinin aslında bu zamana kadar inandıklarından farklı olduğunun bilimsel çalışmalarla ortaya çıktığını farz etmelerini söyleyip bu durumun din savaşçısı kimliklerine etkisinin nasıl olacağını sorarak alacağınız cevabı incelediğinizde önünüze iki seçenek çıkar. Bu seçeneklerden biri o insanların hiçbir davranışını değiştirmeden yine eski kimlikleriyle hareket etmeye devam edecekleri diğeri ise artık mensup olduklarını yeni öğrendikleri din için din savaşçılığı yapacakları şeklindedir. Burada alınan birinci tepki başlıkta da geçen “kavram - tanım” çatışmasının örneğidir ve bu eğilim diğerinden daha yaygındır. Din savaşçısının farz edelim bir din - bilim savaşında din cephesinde bulunanların hepsini yani bütün dinleri savunması onun bu kimliği için doğru olandır.

Müşahedeye vaki olma olasılığı daha yüksek olan bir diğer örneği ırk sınıflandırmalarında görebiliriz. Hayatının 30 yılını Türk milletinin güçlü olduğuna ve diğer bütün ulusların bu büyük millete gücünden dolayı itaat etmesi gerektiğine inanarak geçiren bir insan günün birinde bilimsel bir çalışma sonucunda aslında Ermeni olduğunu öğrenirse bu adamın geçmiş davranışlarına uygun olarak yapması gereken şey kendini Türk zannederken aşağıladığı Ermeni milletinin mensubu olduğunu öğrenmekle artık bu milleti yüceltmeye ve Ermeni olmakla gurur duymaya başlamasıdır. Bir varsayımda dahi bunu yapacağına inanmayan bir insanın itibar ettiğini söylediği din, ırk ya da cinsiyet gibi bir kavrama verdiği önemin sebebi sadece bu kavramın kendi tanımını yapabileceği tek zemin olmasıdır.

grafik elestiriyoruz'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder