26 Ekim 2011 Çarşamba

Van depremi sonrası nasyonalist çelişki




Bağımsız Van depremi analizlerinde bir saldırıya maruz olduğu söylenen Türkiye devletinin batı kesminde yaşayan doğuştan askerleri Van halkının karşılaştığı bu sorunun motorsuz terörle mücadele gemisinin yelkeni için iyi bir rüzgar olduğunu savunarak Allah vergisi olarak doğumla birlikte her Türkte varsayılan fazilet olarak bulunan askeri yeteneklerin işe yaramadığı bu savaşta düşmana yine Allah vergisi bir depremle hücum ettiklerini iddia etmekteler.
27 parçaya bölünmüş Osmanlı devleti sonrasında bu 27 parçadan sadece birinin hakimi olarak daha önce 27ye bölmekte beis görmedikleri Türk vatanının bütünlüğünü savunan bu insanlar bu bütünün bir kısmında yaşayan yani o kısmın doğal sahiplerinin depremde zarar görmesiyle müteessir olmak yerine bunu kutlayarak vatan-millet ilişkisini ezberleyemediklerini ispatlamaktalar.
Üzerindekilerin zarar görmesiyle mutlu olduğu bölümün hakimi olmak isteği bu talebin ilkel bir güç mücadelesi olarak görüldüğünün kanıtını teşkil etmektedir. Ülkenin bir bölgesindeki sorun o ülkenin diğer insanları için bir zafer olarak algılanmaktadır. O halde doğru durum analizi bu insanları o bölgeyi siyasi, kültürel ve ekonomik idare birimleri ve sosyal yapısı ile birlikte o bölgenin mukim ve sahiplerine terk etmeye yönlendirmelidir.
Savunucularının desteklemek, yardım etmek istemediği toprakları yönetmek istemesi milliyetçilikte bir açıktır.
grafik Allahcentric.files.wordpress sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder