8 Ekim 2012 Pazartesi

İİBF öğrencileri aile danışmanı olabilir mi?



Aile danışmanlığı ülkemizde yaşanan aile arası şiddet olaylarının arttığı bir dönemde Türkiye için geç kalınmış bir kurumdur.Aile danışmanlığının oluşmasıyla birlikte atama sorunu bekleyen bir çok öğrencilere yeni bir istihdam alanı açıldı.Bunun ile beraber hangi fakülte mezunlarıaile danışmanı olabilir soruları bir çok üniversite mezunu gençlerin gündeminde yer aldı,Aile ve Sosyal Dayanışma Bakanlığının açıklamasına bir göz atalım:

Meslek elemanının eğitimi ve nitelikleri

MADDE 15 – (1) Merkezde çalışacak meslek elemanları; tıp, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği, sosyoloji, aile ve tüketici bilimleri, hemşirelik, psikoloji alanlarından birinde asgari dört yıllık lisans programını tamamlamış olmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerin, biri tarafından uygun görülen en az seksen saati teorik ve kırk saati uygulamalı olmak üzere toplam yüz yirmi saatlik eğitim programını başarıyla tamamlayanlar ve/veya sertifikaya sahip olanlar meslek elemanı olabilir.

(3) Psikoloji, tıp, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği, sosyoloji, aile ve tüketici bilimleri, hemşirelik lisans programını tamamladıktan sonra bu alanların birinde yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamış olanlar meslek elemanı sayılır ve ayrıca bunlardan merkezlerde çalışmak için sertifika istenmez.

MADDE 12 – (1) Merkez açılabilmesi için, farklı lisans programlarından mezun en az bir aile danışmanı ve bir meslek elemanı ile büro, teknik ve temizlik işlerini yürütecek en az bir personelin bulunması gerekir.

(2) Merkezler, ihtiyaç durumuna göre zorunlu personele ek olarak sağlık, hukuk ve benzeri konularda danışmanlık hizmetlerini yürütecek personel çalıştırabilir veya bu konularda hizmet satın alabilirler.

(3) İl müdürlüğünce onaylanan aile danışmanı dışında, herhangi bir kişi aile danışmanı olarak çalıştırılamaz.

Aile danışmanının eğitimi ve nitelikleri

MADDE 14 – (1) Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar, aile danışmanı unvanı alabilir.

(2) Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi lisans programlarını tamamladıktan sonra aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamış olanlar aile danışmanı sayılır ve ayrıca bunlardan merkezlerde çalışmak için sertifika istenmez.

 

                                                                                                         

Evet arkadaşlar sizlerinde gördüğü gibi sosyoloji,psikoloji mezunlarının olabileceğini görüyoruz.Peki bizim ülkemizde mutsuzluk yüzdesinden haberiniz var mı?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca 12 bin aile üzerinde yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.


 

 


Sizinde  görüdüğünüz gibi mutsuz ve çok mutsuz aile oranı %2.8 sanırım şaşırdınız peki bu kadar kavga ve şiddet nasıl ortaya çıkıyor;küçük kıvılcımlar oluşturuyor genchaber42’nin 1000 kişiye sorduğu soruda kavgaların en büyük kısmı bütçe sorunlarından ortaya çıktığını gördük.Psikoloji,sosyoloji mezunları ne kadar  bütçe sorunlarına değinebilir,bunun dersini ne kaç saat aldılar gerekli kurunmlar soruma cevap vermesini temenni ediyorum.

 

Aile danışmanı olacak kişilerde donanım olarak;ailenin bütçe düzenlemesini yapmalı,hukuki sonuçalrını değerlendirmeli ve bunun yanında %2.8 az görmeden onların psikolojik ve sosyolojik sorunlarına değinmelidir.

 

İİBF inceleyelim bu vasıflara sahip mi?

Sizinde bildiğiniz gibi İİBF mezunu öğrenciler 1.sınıftan 4.sınıfa kadar yönetici vasfı ile yetiştirildiği için halkının psikolojik ve sosyolojik durumunu,iletişimin nasıl kurulması gerektiği,medenin hukuku ve bütçe düzenlemesi ile ilgili bir çok ders alıyor.Gerekli kurumların 300.000 İİBF mezunlarına yeni bir istihdam alanı olrak değerlendirilmeli ve aile danışmanlığı hakkının verilmesini gerektiğini düşünüyorum…

 

Adalet güzeldir. Fakat devlet büyüklerinde olsa daha güzeldir. (Hadis-i Serif)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder