8 Eylül 2012 Cumartesi

İİBF kuruluşu ve önemi

İİBF kuruluşu ve önemi
“Sosyal medyada çığ gibi büyüyen İİBF öğrencilerinin hareketi üzerine destek olmak için bu yazıyı kaleme alıyorum”

Sanırım yine Osmanlı aşkım depreşti; ama haksızda sayılmam yönetici yetiştiren okulların kurulması, OSanırım yine Osmanlı aşkım depreşti; ama haksızda sayılmam yönetici yetiştiren okulların kurulması, Osmanlı Devletinde başladı.İlk mektebi 12 şubat 1859 Abdülmecit’in onayı ile mekteb-i mülkiye kuruldu.
mekteb-i mülkiye'ye giden yol (1859'a doğru)
ıı. Mahmut döneminde batı tipi eyalet modeli getirilerek, yeni vilayetler oluşturulmuştu. 24 eylül 1858'de dönemin içişleri bakanlığı kurulmuş; sonrasında ise valilerin, mutasarrıfların, kaymakamların ve kaza müdürlerinin görev ve yetkilerini belirleyen bir kanun yürürlüğe konmuştu. fakat yeni düzen için gereken genel idare personelini yetiştirecek bir kaynak okula gereksinim vardı. konunun önemi göz önünde tutularak, kaymakamlık ve müdürlük gibi idare amirliği işlerinde çalışacak memurlara kaynak olacak bir "mekteb-i mülkiye" açılması için incelemeler yapıp teklifte bulunmak üzere meclis-i ali-i Tanzimat görevlendirildi. 27 nisan 1858'de bu meclis tarafından hazırlanan gerekçe sadrazam Mehmet ali paşa'ya gönderildi. bab-ı ali'de uzun görüşmeler sonunda kabul edilen gerekçe, bir tezkere ile 3 mayıs 1958'de Abdülmecit’e sunuldu. padişah ertesi gün teklifi onayladı ve sadrazamlığa iletti. onaylanan teklife göre ilk maarif (milli eğitim) bakanı Abdurrahman Sami paşa'nın da katılımıyla meclis-i ali-i Tanzimat, mekteb-i mülkiye'nin tüzüğünü hazırlamak üzere toplandı. söz konusu tüzükte, bu okulun içişleri teşkilatına yetkin memurlar yetiştirmek için kurulduğunu, öğretim süresinin iki yıl olup, yatısız olduğunu, okulda yazı yazma bilimi, kompozisyon, aritmetik ve geometri, tarih, coğrafya, istatistik, Osmanlı devleti yeni kanunları, devletler genel hukuku, Osmanlı devleti ile diğer devletler arasında yapılan anlaşmalar ve ekonomi politik derslerinin okutulacağı, memur olanların doğrudan, diğerlerinin ise sınavla olmak üzere toplam 50 öğrenciyle eğitime başlanacağı gibi hükümler yer almaktaydı. seçme sınavı sonrasında, 12 şubat 1859 cumartesi günü, sadrazam Ali paşa başkanlığındaki hükümetin tümüyle katıldığı ve İstanbul’un bütün ileri gelenlerinin yer aldığı bir törenle mekteb-i mülkiye açıldı. okulun resmi adı "mekteb-i fünun-u mülkiye" idi




Yazıda da anlaşılacağı üzeri Osmanlı devletinde uzmanlaşmaya gitmesi gerektiğini anlamıştı. Aksayan işlere düzensiz yönetime mekteb-i mülkiye'den yetişen yöneticilerin son vereceğini biliyordu. Osmanlı devleti bu okullar ile istediği düzenli ve bilgili yöneticilere sahip oldu ve 21.yüzyıla kadar geldi şimdiki ismi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi…

21.yüzyılda İİBF durumu, ağlanacak halimiz,tarihten bir türlü ders çıkarmayışımız burada da başladı.Eski günlere Mekteb-i Mülkiye öncesine dönüş yaşadık.Osmanlı Devleti kaliteli yönetici yetiştirmek için mektep kuruyor bizler ise İİBF mezunları dururken onları olan alanlar Fen Edebiyat Mezunu arkadaşları atıyoruz,çıraklaşmada bu olsa gerek; sakın FEF okuyan arkadaşlar beni yanlış anlamasın, genç olarak onlarında atanmasını isterim ama kendi alanlarında atanmalı onların da sorununu başka yazımda dile getirecem.

Eskiden çok iyi hatırladığımız tarihi hatalarımızdan biri olan, babadan oğla geçen saltanat ile torpilli olduğu için kaymakam olarak atanan, yönetimde diğer arkadaşlarına göre başarısız olan birilerinin geldiği sistem ile hiç bir fark göremiyorum. Yöneticiler torpil demiyor referans diyor; buna çünkü bir ilçeyi ne olduğu belisiz birine emanet edemezlermiş.Bu sözünüze katılırım ama bir öğrencinin en iyi referansı öğretmenleri,hocaları ve yaşadığı çevredir onlarla iletişime geçilip araştırılsın kaymakamlık ile hayallerini süsleyen gençlerin hayalleri ile oynanmamalı.

İİBF sorunları bitmedi; 4001 en büyük sorunları onların. 4001 (Herhangi bir lisans programından mezun olan öğrenciler İİBF alanına atanmalarıdır.) .Bu çıraklık değilde nedir?Gerekli kurumlar İİBF mezunların sesine kulak vermeli 4001 kodunu kaldırıp nitelikli personel ataması yapılmalı..350.000 İİBF mezunu gençlerin sorunlarına son verilsin.

Yarının bu günden daha iyi olacağı ümidiyle yetinmek yerine hemen bugün, yarın uyandığımızda kendimizi önceki günden biraz olsun daha iyi hissetmemizi sağlayacak bir şeyler yapabiliriz."
EDWARD DE BONO

1 yorum:

  1. Torpil denilen bu haksızlığı,adına referans diyerek artık öyle resmileştirdiler ki,siz alnınızın teriyle çabalayarak bir yere gelemiyorsunuz malesef.Peki bu gidişe ne zaman son verilecek? Ankarada Dayısı olmayanlar ne yapacak?

    YanıtlaSil